Det ligger i blodet att flytta

Att flytta och byta hem och miljö är en helt naturlig del i vardagen. Vi människor är en god blandning av nomader och samhällsbyggare. Det är som att vi inte kan vara en eller den andra. Förr eller senare byter varenda svensk hem. Man börjar livet med att flytta från sin mammas trygga livmoder ut i den hotfullt oändliga världen utanför. Det är inget beslut man tar – att flytta. Inte heller är det riktigt så när man flyttar hemifrån som ung, till sitt första riktiga egna boende. Man kan ju inte bo hos sina föräldrar hela livet.

Och så fortsätter livet. Ju längre det fortlider desto mer medveten blir nästa flytt. Man kan bo kvar men av olika naturliga skäl väljer man att flytta till en plats eller ett boende som bättre passar ens livsstil. Att flytta är egentligen inte bara en livsnödvändighet utan en av livets grundförutsättningar.

Därför flyttar man:
• Hemmet var en ekonomisk kompromiss till att börja med
• Man får barn och eller växer ur sitt hem
• Man tvingas flytta efter en skilsmässa
• Man flyttar ihop med någon man älskar
• Byta jobb
• Längtar efter något annat

Flytta med RUT
Om det nu är så oundvikligt att flytta från ett hem till ett annat kan man ju tycka att vi borde ha bra rutiner och system för att byta hem. Man skulle till och kunna uttrycka det som att det är en mänsklig eller medborgerlig rättighet att kunna byta hem när det som mest tarvas. I sådant fall skulle alltså staten i så lång utsträckning som möjligt underlätta för medborgare att genomföra sin flytt.
Man kan absolut hävda att det är just det som skett under de senaste åren. Sedan skattelättnad och avdrag kan göras för den som ska flytta. Delvis kan man få låna extra av bankerna för själva flytthjälpen och delvis finns RUT-avdraget som gör det billigare att få flyttstädning när man ska flytta. Detta har även bidragit till en ökning av flyttfirmor och städbolag i storstadsregionerna. Flyttstädning i Göteborg och Stockholm kan därför vara lättare att få tag i än på landsbygden.
Men precis som med det mesta här på jorden fungerar inte de naturliga lagarna med solidaritet och jämlikhet i fokus. De bara är. Tycker man det känns orättvist att de som bor i stora städer har lättare att flytta ska man nog tänka på alla fördelar det finns med att bo på landet. Eller helt enkelt flytta in till Göteborg eller Stockholm och testa hur det är att leva storstadsliv.

Gå tillbaka till Flyttfirma Norrköping