Utlandsflytt

Ska du flytta ifrån Sverige? Först och främst: Vi önskar dig lycka till med dina äventyr och vi kommer att sakna dig.
När det är sagt så behövs en flyttfirma verkligen om du ska flytta från Sverige till ett annat land. Men det är också många andra praktiska saker du behöver tänka på, saker du inte behöver bry dig om när du flyttar inom Sverige.

Arbets- och uppehållstillstånd
Detta behövs om du ska flytta till ett land utanför EU. Inom EU samt i Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz kan du söka och ta arbeten utan dessa tillstånd – det räcker om du vänder dig till den behöriga myndigheten i ditt nya land och ser till att få ett uppehållstillstånd som täcker det du ska göra i landet. Ska du flytta till ett land utanför EU/EES krävs ett arbetstillstånd, vilket du får via det aktuella landets ambassad.
Pass
Se till att du har ett giltigt pass och kolla med det aktuella landets ambassad om du behöver visum för den tid du ska bo i landet.
Kontakta Försäkringskassan
Lämnar man Sverige i minst ett år måste man anmäla detta till Försäkringskassan för att inte hamna fel i försäkringsreglerna. Vilka regler som gäller beror på situationen. Du ska fylla i blankett FK 5459, ”Uppgifter vid flyttning till eller arbete i annat land”. Var medveten om vilka socialförsäkringsförmåner du är berättigad till, exempelvis barnbidrag, föräldrapenning, sjukpenning och pension.
Kontakta Skatteverket
Ska du flytta utomlands i mindre än ett år kan du fortsätta vara skriven i Sverige. Meddela då Skatteverket att du inte vill bli avregistrerad. Är vistelsen kortare än ett år ska du fylla i blanketten ”Anmälan – Flyttning inom Sverige/Särskild postadress, SKV 7645”, är den längre ska du fylla i blankett SKV 7665. Mer information finns på Skatteverkets hemsida.
Kontakta ditt försäkringsbolag
Kolla om dina försäkringar gäller i ditt nya land. Kanske behöver du förändra något i din hemförsäkring, livförsäkring, olycksfallsförsäkring eller sjukförsäkring?
 
Kontakta din bank
Kolla med din bank om det är någonting du behöver tänka på inför din flytt utomlands. Har du några fasta avgifter kvar i Sverige, se till att betala dem via e-faktura eller autogiro.
Kontakta din a-kassa och ditt fack
Vad händer om du blir arbetslös? Huvudregeln är att du ska vara försäkrad i det land du jobbar i, men kolla det med din a-kassa.
Uthyrning av bostad
Din nuvarande bostad ska ju antagligen tömmas – kanske med hjälp av en flyttfirma i Norrköping – då du ska flytta utomlands. Kanske ska den hyras ut i andra hand? Då finns det mycket att tänka på så se till att du är medveten om vilka regler som gäller.
Flytt av bohag
För flytten av bohaget är det smidigaste att anlita en bra flyttfirma. Tänk på att upprätta en lista över de saker du har med dig, det kan krävas i till exempel tullen.
Glöm heller inte att ta med dig viktiga dokument så som försäkringsintyg, körkort, äktenskapsbevis, anställningsbetyg m.m.
Det var det mesta av vad du behöver tänka på inför att du ska flytta utomlands. En hel del telefonsamtal och pappersarbete som synes. Men du slipper åtminstone det jobbiga flyttandet med bärande och allt vad det innebär om du anlitar en bra flyttfirma.

Boka din flytt här

Fördelar med att anlita oss

Ring Nu

Offert

Steg 1/3

Offert

Steg 2/2

Offert

Steg 3/3