Ska du flytta till en lägenhet från en villa?

Barnen är utflugna sedan ett par år tillbaka och den stora sekelskiftansvillan ligger nu ute till försäljning. Men det är inte bara en rent administrativ försäljning som pågår just nu, det sker också ett slags hoppackande av ett liv som har pågått i det här huset under 25 år. Så mycket minnen – men framförallt, så mycket saker. ”Vi ställer den i källaren”, mantrat som ni har upprepat säkert en gång per månad under de här tjugofem åren. Och vinden, den ska vi inte tala om. Just nu pågår det även en emotionell rensning, en resning som din fru tar på allra högsta allvar. Du önskar dock börja om, starta på nytt. I den nya lägenhet som ni nu har investerat i. Från villa till lägenhet, från magasinering av onödiga prylar till ett liv utan onödiga prylar. Som du har längtat.

 

Låt det praktiska styra din rensning

Men vad är egentligen en bra rensingsstrategi? Du tittar på den ärvda flygen som står placerad på vinden, den blir ingen lätt match att bära ner. Och får den ens plats i den nya lägenheten? En grundregel att utgå från när man flyttar från villa till lägenhet är dock att tänka praktiskt. En del saker kommer man uppenbart inte ha någon användning för när man bor i en lägenhet, som en gräsklippare. Andra saker som är relaterat till trädgårdsarbete ryker också med största sannolikhet, om man inte har ett land eller en kolonilott som behöver trimmas till då och då. Knepet är alltså att försöka vara konsekvent med att hela tiden koppla sakerna till ett användningsområde.

 

Magasinering – ökat behov av förvaring

 

Från 40 kvm förvaring på vind och källare till ett litet källarförråd á 7 kvm – en ganska tight komprimering. Lite svårare är det därför med flygeln som man kanske inte vill göra sig av med, men var ska den nu ta vägen? En annan tumregel är att främst använda källar- eller vindsförråd till saker som har en praktisk koppling till den nya lägenheten – såsom julsaker, vinterkläder etc. Andra saker som du egentligen inte använder, men som du inte heller vill slänga, kan det istället vara bra att hitta annan magasinering för än det lilla källarförrådet. Ett tips är till exempel att hyra ett separat förråd för sådana magasinering, det behöver faktiskt inte bli särskilt dyrt. Dessutom kan man välja att hyra ett förråd som ligger lite i utkanten, eftersom man ändå inte ska använda sakerna (såsom de saker man hellre placerar i källarförrådet under lägenheten). Se dock till så att förrådet är väl utrustat och står emot fukt väl så att dina prylar och eventuella arvegods fortfarande vistas i en bra miljö.

Här kan du se en bra video på hur man kan gå tillväga:

Ring Nu

Offert

Steg 1/3

Offert

Steg 2/2

Offert

Steg 3/3